1

Третият ежегоден фестивал за храни и напитки в Нотингам от поредицата „Great food&drink festivals” се проведе през месец август в Уолатън парк. Входът на подобни събития обикновено е 8-10 паунда. Ричард Латъм, собственик на Ultimate Food Outlet от Чешир гордо споделя, че е продал огромни количества от домашния си английски фъч, в сравнение с последните три години.

Хората в Нотингам определено обичат и по-екстравагантни неща - например осолен карамел, а фаворитът през миналата година е бил лютият шоколад. Посетителите бяха доволни, че има по-малко хора там, защото това означава, че може да се видят знаменитите готвачи отблизо.

Топ готвачът Марко Пиер Уайт, с уникалния му и известен ресторант, предлагаше варени омари и паста в гигантска палатка. Често наричан „кръстникът на британската кухня“ с три звезди Мишлен, той определено смята, че добрият готвач не се нуждае от заместници, а всеки ден е в кухнята си. „Как ще се почуствате, ако сте си взели билети за концерт на Елтън Джон, но на сцената излезе „дясната му ръка вместо него“, прави аналогия Марко.

На сцената готвиха и телевизионните любимци Брайън Търнър, Даниел Клифърд, Валентин Уорнър и Холи Бел.

От другата страна на парка, посетителите се наслаждаваха на скулптури, издълбани от дърво само за 30 минути, а аудиторията отпиваше добра бира, сайдер или шампанско. По-безстрашните участници имаха възможност да опитат някои „апетитни“ деликатеси - мравки, червеи, гигантски скорпиони и тарантули, а победителят получи награда маринована тарантула.

Другият местен фестивал е “The Great Notts show food&drink festival” в идеалния център на Нотингам на Олд маркетс скуеър, където обикновено преминават по над 100 000 човека, за да се насладят на прекрасни храни, разкошна бира най-висок клас, както и на ейл от местни бирарии, екзотични коктейли, пържени картофки, сладоледи, жива музика.

Шоу кукинг често има и в замъка Нотингам, както и в Нюстед аби, замакът на фамилията Байрон. В Нюстед аби през последния уикенд на август готви Майкъл Кейн, съсобственик с Андрю Браунсуорд на 6 хотели в групата на Abode: в Екзетер, Кентърбъри, Глазгоу, Манчестър, Честър и Салсбъри. Кейнс също е главен готвач в Bath Priory Limited, която притежава и двата Bath Priory Hotel и Gidleigh Park Hotel. В рамките на хотелите има ресторанти, таверни, барове и грилове на Кейнс, който в рамките на Abode франчайз е и директор на храни и напитки. Именно Кейнс и Джон Бъртън Рейс представят югозападната част на Англия в телевизионните серии на BBC Great British Menu през 2006 г. Кейнс е приет за член на Ордена на Британската империя (MBE) през 2006 г.

Анета Рангелова