бадем

С настъпването на есента френският град Орезон, разположен в областта Прованс, става домакин на фестивал на бадема. Празникът е ежегоден и се провежда във време, което съвпада с брането на бадемите. Деветият фестивал се състоя в началото на октомври с участието на 80 производители от Прованс. Организатор е Асоциацията „Празник на бадема” с подкрепата на кметството на Орезон. Чрез фестивала се прави опит да се насърчат земеделските производители да се върнат към отглеждане на бадема – символ на Прованс.

Специфичното разположение и отличният климат на Орезон го правят идеалното място за отглеждане на бадеми – култура, която има нужда от топъл климат и средиземноморски полъх. Разположението му на кръстопът между Горж дьо Вердон, планината Люр и Люберон и близостта до реката Дюранс създават условия за поминък на населението – в миналото камъните от тази река са били използвани за трошене на бадемите. До Първата световна война Орезон е бил световен център за чупене на бадеми, а Южна Франция е била областта – най-голям производител на бадеми. В Екс-ан-Прованс до Първата световна война е била търговската улица, където е била фиксирана цената на бадема. След голямо и опустошително измръзване на реколтата през 1956 година много от земеделските производители от региона променят политиката си и засаждат насаждения лавандула и маслини.

В Библията се казва, че бадемите са символ на надежда, а в римско време, хвърляли бадеми върху омъжената двойка, за да се гарантира тяхното щастие, късмет и здраве. Френският бадем е известен със своите вкусови и хранителни качества, които превъзхождат много чужди сортове (испански и калифорнийски), и е особено търсен в сладкарството и хлебопроизводството. Специална трошачка на бадеми от 19-ти век (cassoir d’amande) също бе изложена на фестивала в Орезон, а за събитието Асоциацията „Празник на бадема” подари на посетителите 300 кг бадеми.

В центъра на града бяха подредени множество шатри с изложени сладкарски и кулинарни изделия, дело на местни производители, както и множество щандове на производители на козметика, изработена от масло от сладък бадем. На живо се състояха кулинарни демонстрации и дегустации с известните френски готвачи Chef Jany Gleize и Chef Michael Giai. Един от най-известните сладкарски продукти на областта и конкретно на град Орезон са т.нар. calissons – традиционни френски бонбони, приготвени от бадемова паста, захаросани продове и захарна глазура. Вкусът им напомня този на марципан, а произходът им може да се проследи назад в историята на Франция до 12 век. Годишно за производството на тези бонбони, всеки от които е от по 10 грама, са нужни 200 тона бадеми. Когато говорим за история, много интересен факт е въображаемият Route des Senteurs et Saveurs (Път на ароматите и вкусовете) на Прованс. Той свързва производителите на хранителни продукти и козметика и аромати - в него са включени 15 фирми производители, три от които са ситуирани в Орезон - Perl'Amande, Doucet и Roubaud.

По време на фестивала в замъка до Орезон, в който и до днес живеят две семейства, но първият етаж е предоставен на кметството за събития, бяха представени изложба от шапки и облекла.

Успехът на фестивала, който очаква следващия юбилеен празник, се дължи както на активното участие на кметството, туристическия център и фирмите от района, така и на целия град. Присъстваха и представители на побратимения град Траверсетоло, Италия.

Станислава ПЪРВАНОВА