1

На посетителите на красивия остров Мавриций (с вулканичен произход) в Индийския океан със сигурност би могло да им се сбъдне предположението, че там ще открият същинския рай. Ще се насладят на цели мили от бели коралови плажове и топли спокойни води, тъй като островът (същевременно отделна държава) е заобиколен от коралов риф. Могат да се възхитят на планински пейзаж с температура, която рядко спада под 20◦С. Островът е една прекрасна дестинация, която презарежда изтощените и отегчени пътешественици. Предлага богато изобилие от пътешествия и по суша, и по вода, за зареждане с повече жизнена енергия.

Приятелски настроеният читател на списание „Хранителна индустрия и търговия” ще открие също, че Мавриций има доста неща, които да предложи. Гостите на острова могат да отседнат и да се настанят в южната му част например в хотел Динаробин с голф и спа-център, разположен в удивителен полуостров, гледащ към амфитеатрално издигащата се нависоко планина Морне. Само един единствен път води до там. Той се вие нагоре по шосето покрай рибарските села, които са се променили много малко с годините. Гостите, които са се настанили в хотелски апартаменти в стил скъпи бунгала или „вилички” с гледка към морето, могат да се възползват от релаксиращото лечение, предлагано в спа-центровете. Повечето посетители са добре обслужвани, като им се доставят процедури, задоволяващи всякакви вкусове. Наблизо, в съседство с курорта Парадайс, има отлични благоприятни условия за много видове спорт. Тук ще се насладите на всичко - от голф и тенис до плуване; разходки с катамарани и круизни кораби; плуване сред делфини. Ще видите едновременно църкви, джамии, пагоди, индуистки храмове.

1

Провеждат се и големи риболовни състезания, както и такива за гмуркане с водолазни костюми. На острова има много неща, които могат да се видят и да се правят. В забързаната столица Порт Луис ще откриете ресторанти и магазини, както и пазари, където се продават храни, подправки. В отдалечената от брега вътрешност на острова, любителите на природата могат да пътешестват, ходейки пеша, да се възползват от сафари с джип в планинския център, да посетят абаносовата гора в Националния парк на ждрелото през Черната река или да се разхождат бавно, в известните ботанически градини Памплемоузес до седемте водопада.

Поради колониалното му минало, населението на остров Мавриций представлява интересна смесица от култури - индийска, африканска, китайска, френска, холандска, португалска и други. Това богато многообразие и пъстрота се е отразило и върху кухнята на острова. Не е за учудване, че в тукашните менюта преобладават най-много ястия от различни видове риба, миди и морски дарове. Ако искате, можете да си поръчате и октопод. Например октопод, приготвен в креолски стил и сервиран с леща по индийски със спанак и с варен ориз. „Поизонът” по креолски, пък, се състои от пържена риба в изобилно количество доматен сос с приятен характерен вкус на джинджифил, чесън и на други местни подправки. Сервира се с нарязани на кубчета моркови и сготвено зеле. А типичният специалитет на остров Мавриций представлява пилешко със скариди и с къри. Пресните едри скариди, печени на скара, са поляти отгоре с къри, а пилешкото е подправено с кориандър и е сервирано с варен ориз и с доматено пюре. На острова предлагат китайски, италиански и креолски менюта, както и богато изобилие от пресни местни рибни ястия. За по-голямо разнообразие, гостите могат да обядват или да вечерят на съседния курорт Парадайз.

Превод от английски от списание

“Food and Travel”: Мая ГЕЛЕВА