вино

От милиони години ветровете, духащи по течението на Дунава, са били причината за натрупването на льос по склоновете на хърватския хълм Banovo brdo, придавайки му форма от плътни пластове жълтеникава утайка. Пълноводният Дунав покрива бреговете му с черна пръст, идеална за всякакви растения, отглеждани върху дебели пластове от льос. От хиляди години хората, живеещи в хърватския Дунавски регион, са засаждали лозя по тези плодородни земи, покрити с богата черна почва.

Тя осигурява отлична реколта, а жълтият льос придава на гроздето неговата уникалност. От стотици години Дунавът е преливал. Тук благодарение на познанията си в имперските градчета хората са научили как здравословното и много вкусно грозде може да бъде превърнато в изтънчени вина. Те нарекли региона Boranya, което се превежда като „майка на виното”. От десетилетия те са пробвали да правят Каберне Совиньон, Мерло, Пино ноар, Франковка, Рейнски ризлинг и Шардоне. Те растат еднакво добре в хърватския дунавски регион, както във Франция и в Германия, откъдето произлизат. С годините виното Belje е измежду най-изтънчените в хърватския Дунавски регион и всяка година имат по една нова винена „приказка“, която да разкажат. Водеща роля играе белият автохтонен сорт Grasevina или Ризлинг и Талиански, от майката на виното Baranja. Grasevina отвръща на любовта, която получава, със злато в една стъклена чаша, спечелвайки на виното Belje названието „принц на хърватския Дунавски регион”.

От принц до принц

Савойският принц Йожен (1663-1736) поставя фундамента на Belje, така както ние го познаваме днес. За неговия голям принос за съпротивата на нашествениците, и особено за решаващата битка на Сента, са му дадени земи между реките Дунав и Драва през 1697 г. Той изгражда дворец в Belje, свързвайки така 19 села. Около днешния град Knezevi Vinogradi, където прави винарска изба, построява система за напояване, засажда лозя. Само най-доброто вино е достатъчно добро и затова е Belje. Лозята се радвали на най-добри условия на отглеждане и гроздето изкусно се превръща в изтънчено вино. Като високо ценено наследство на Савойския принц, вината са произвеждани с гордост и носят името на принца на хърватския Дунавски регион.

БОГАТСТВОТО НА ПЛОДОРОДНИТЕ ПОЧВИ

На южния склон на хълма Banovo brdо, простиращ се на 12 км на запад от Дунава, гроздето е предпазено от студения северен вятър и се радва на повече слънчева светлина от това, отглеждано в предпланината. Там, върху варовитата глинена повърхност е насложена черна почва, богата на хранителни вещества.

ВРЕМЕ ЗА ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Повече от три века след смъртта на Савойския принц Южен, неговото наследство живее във вила Belje. Тук е разположена най-голямата и най-модерната изба наоколо. Истинската магия на виното продължава и днес на това старо място. Във винарската изба в Knezevi Vinogradi, в бъчви, направени от славонски дъб, вторичният аромат от изкисване е обогатен с благоухание от узряването. Само на няколко стъпки от близкия лабиринт от коридори под земята има изба, която крие съкровище от над 21,000 бутилки. Покрити с плесен, бутилките в избата се складират при перфектни естествени природни условия за остаряване, поддържани по над 50 години. Най-добрите вина Belje остаряват тук, пътувайки през времето, преди да започне пътешествието им до нашата маса като „принц на хърватския Дунавски регион“.

ПОЗНАВАНЕ И СТРАСТ

Днешната дефиниция за тероар е много по-обширна. Освен почвата, климата и видовото разнообразие, тя включва влиянието на човека върху гроздето, използвано при приготвяне на вино. Хората, които работят във Vina Belje, са тяхната душа. Те са едно малко и взискателно семейство от ентусиасти. Балдо Матик, мениджър на Podrumi Belje, е един от стожерите за правенето на вино. Той постоянно държи лозята под око и наставлява всеки аспект на производствения процес. Мариян Кнежевич, технолог на Vina Belje, следи също правенето на вино. Когато той изпитва удоволствие от едно изтънчено вино, неговото лице просто светва с усмивка и той говори за виното както един баща говори за своите деца. От 2011 г. това е най-модерната технологично изба в региона.

ЕДНА ВИНЕНА РАЗХОДКА

Обиколката на новата винарска изба започва с презентация във винения салон, следвана от разходка до самата изба, където ръчното прибиране на реколтата, уменията и технологиите са съчетани така, че да произвеждат вината на Vina Belje по съвременен начин. Вината узряват и отлежават в Knezevi Vinogradi.

Ресторант Корморан е в близост до природния парк Kopacki rit, истински гастрономически оазис в Baranya. Специалитети от шаран, гулаш от сом или щука от Драва и от Дунав, както и техните притоци, задушено месо, блюда, сготвени от дивечово – еленово филе - се съчетават перфектно с най-добрите вина Vind Belje. А в съседство вече работи и мандра.

ГРАСЕВИНА – ЕДНО ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ ВИНА ТУК

Свежа и модерна грасевина, в тон със световните тенденции, е добре познатата новост в Хърватия. Виното от нея мирише на младост и предизвиква радост и веселие. Най-добре се сервира охладено до 10-12 градуса със студени деликатеси или с основни блюда от бяло месо, домашни птици и риба.

ШАРДОНЕ

Аромат на зрели кайсии се съчетава с характерен за орехи, лешници и фъстъци аромат в голямо количество. Свежо и хармонично вино, идеално сервирано при 10-12 градуса с бяло месо, паста и риба.

КАБЕРНЕ СОВИНЬОН

Неговият вкус се приглушава с меки аромати от френско грозде и череша. Най-добре се сервират при 18-20 градуса с червено месо и силни по аромат сирена.

ПИНО НОАР

Отлежал в големи дървени бъчви с красиви нотки на късни пролетни плодове и един характерен мек аромат на ягода. Леко, достъпно и хармонично.

ФРАНКОВКА - „ПИНО НОАРА НА ИЗТОКА“

Дълбок рубиненочервен на цвят с нотки на череша и на слива. Постоянната свежест във всяка глътка подканя човека. Този червен сорт се среща и в Чехия.

НАГРАДЕНИ ВИНА, ДОСТОЙНИ ЗА ПРИНЦОВЕ

Наградените вина са от грозде, набрано от най-слънчевото лозе. Гроздето се бере на ръка, а вината отлежават в големи бъчви от неръждаема стомана и зреят в дървени бурета.

НАГРАДЕНА ГРАСЕВИНА

В хърватския Дунавски регион Грасевина е едно често награждавано вино, с характерен стил, подходящ за всяка трапеза на света. Младостта на това хубаво вино дава аромата на плодове със свежест и с един великолепен вкус на зелена ябълка.

УНИКАЛНИ ВИНА, ДОСТОЙНИ ЗА ПРИНЦЕСИ

В малкия регион на Banovo Brdo расте най-доброто грозде в Baranja. Областта, наречена Zlatno brdo (златен хълм) е място за отглеждане на грозде, което още римляните наричат Aureus Mons, а германските управници наричат голдберг. Ултра премия вината тук са Голдбърг, Ризлинг, Шардоне Голдбърг. Това са вина за специални случаи, вина, за които човек мечтае…

Превод от английски: Мая ГЕЛЕВА