1

Нови технически и организационни решения в областта на опазване здравето на животните, предпазване на зоозоните, както и хигиена и токсикология на храните с животински произход и на веществата за хранене са предметът на научноизследователската работа и разработките на Националния институт за ветеринарни изследвания в Полша. Той е основан през 1945 г. като отдел за научни изследвания и разработки, над който се упражнява надзор от Министъра на земеделието.

1

Каширането е процес на залепване на картон или хартия върху избраното предварително от клиента материал – двупластно велпапе, микро велпапе, трипластно велпапе или петпластно велпапе. Външната хартия или картон е с различен грамаж, според специфичните изисквания на клиента за постигане на максимална здравина. Този външен слой се печата обикновено на офсетни пълноцветни машини, като съществува и възможност за лакиране или ламиниране. Поради това, че визията на кашираната опаковка е по-красива, те се използват повече като потребителски опаковки. Каширането придава изключителен търговски вид, здравина и естетичност.

1

1. Хранителни дрожди: Възходът на веганските и вегетарианските диети са повлияли за появата през последните години на нови съставки и продукти, специално за хора, които следват тези диети редовно, а не временно. С високо съдържание на витамин В и други минерали, тези хранителни дрожди понякога са обогатени също и с витамин В12.

1

Отглежданите в българските ферми местни породи животни могат да поддържат живи селските райони. Те са приспособени към средата, не боледуват, притежават ценни качества и затова трябва да бъдат опазвани. Това коментира пред журналисти директорът на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството зооинж. Георги Йорданов.

1

Най-новият готвач от Силиконовата долина има само едно име - Сали. Този готвач има само един специалитет: салата. И все пак, Сали ще ви направи най-идеално разпределената салата, която някога сте яли и то с помощта на науката. Сали е зелено-кафяв робот, чисто ново творение от Chowbotics Inc. (това е истинското име) и нов основен играч в потенциалния пазар за милиарди - за роботи в сферата на храните.

beer

Всички ние знаем, че бирата е много древна напитка, произвеждана още в Месопотамия от шумерите преди 4000-та година преди Христос. Споменаване на бирата за първи път се появява от древноримския летописец на полската история – Галус Анонимус. Кехлибарената напитка е описана и от Ян Длугош – полски историк, летописец, свещеник, географ и дипломат. Когато е поставено началото на полската държава, той отбелязва, че вместо вино, се използва бира от жито, ечемик или лимец. През Средновековието бирата била направена главно от просо. А хмелът бил използван за получаване на негови по-добри хибриди.

вина

В Полша традицията за обработване на лозя и за производство на вино от добиваното от тях грозде води началото си още от 12-ти век. Лозята са разположени главно в южната област на Полша, а именно Малополска Подкарпачие, в югозападна - Долни Шльонск, както и в западната - Виелкополска, в районите около гората Зиелона Гура.

1

Можеш да се храниш полезно и с по-малко пари. Данък здраве ще създаде още стимули за това, казва пpoф. Бoжидap Пoпoв, пpeдceдaтeл нa Бългapcкoтo дpyжecтвo пo хpaнeнe и диeтeтикa.

– Проф. Попов, колко души завършиха курса по програмата “Хранене и здраве” на Медицинския фукултет на СУ и дружеството по хранене? Какви хора идват?

1

В една нация, където безопасността на храните е толкова неуловима, че дори някои кокоши яйца са фалшиви, китайските потребители имат добра причина да бъдат скептични към своите хранителни стоки. Това е принудило много производители на храни да търсят нови начини за подчертаване здравословността на техните продукти. Но малцина са отишли до такива крайности като създаване на птицеферма, пълна с роботи-бавачки, за да убедят потребителите, че птиците са здрави.

1

Сега е сезонът на червените вина – каберне френ, сира (Шираз), зинфандел (Примитиво), на мерло, карменерът (силно таниново вино). А кабернето совиньон е най-нестипчивото от всички. Някои сомелиери би могло да поглезят техните добре обучени носове с подобни вина, идващи от слънчевите лозя на Новия Свят. Обикновено всички зърна, от които се добиват, са кръгли, гладки и с приятен нестипчив вкус. Какво повече би могло да искате през този период на годината? В края на януари обикновено зимата е достатъчно студена. А, през сивия мрачен февруари наистина се нуждаем от някакъв стимул поне за Деня на Свети Валентин. Това е удобен случай за почерпка с вино, произведено от меки гроздови зърна, приятни за небцето и с привкус на череша и слива. Сирата, зинфанделът, добити в различни винарни, би могло да бъдат с изобилно количество танини. Но това, което ни е необходимо точно сега, са вина от съвършено гладки зърна и с нежна консистенция.