грапа

Известната дестилационна фабрика Сибона от зоната Роеро, разположена в центъра на историческата италианска област Пиемонт, където се произвеждат нейните най-ценни вина, притежава лиценз за дестилиране № 1, издаден от UTF, местната данъчна служба, отговаряща за дейностите, свързани с дестилацията. Тя е синоним на дълга традиция и на престиж.

Ракиите Сибона са дестилация от най-качествено подбрани и прясно дестилирани джибри, на опитни енолози с многогодишна практика, на подходящото премахване на ципата на гроздето, както и на дългия процес на отлежаване. Това им придава мекота и приятен вкус, обогатява ги и ги прави с плътен аромат. Избата, където ракиите отлежават, разполага с различни като вид и размер дървени бъчви, сред които бурета за порто, мадейра, шери и уиски Тенеси. В тях се съхраняват прекрасните ракии резерв, а в специални бъчви след шест години се получава изключителната ракия.

Фабриката за дестилиране на италианската ракия „грапа”, разположена в зоната Роеро на общинската област Пиобези д’Алба, е само на няколко километра от града. Тя била създадена преди около сто години на мястото на бивше помещение със стара пещ в двора за изпичане на тухли. Фабриката за дестилиране всъщност е разположена в центъра на важна винарска зона, където се отглеждат най-типичните лози от областта Пиемонт. Не само сортът грозде барбера долчето москато, а и лозите небиоло, бароло барбареско и роето се отглеждат в техни собствени масиви. Лозите шардоне арнеис и бракето сибона са едни от най-характерните исторически, отнасящи се за фабриката за дестилиране в областта Пиемонт. Могат да се похвалят с най-стария патент за дестилация. Той регулира всичките действия, които трябва да се предприемат за производството на грапа. Синоним е на славно минало, както и на престиж и на добро име в настоящето. В самото начало фабриката за дестилиране Сибона започнала да прави грапа само от една единствена разновидност от един сорт. Процесът на дестилация се състои в производство на прясно джибри скоро, след като гроздето пристигне във фабриката. Първоначално дестилацията е била осъществявана в един обикновен стар казан, който след време е бил заменен с бакърен. Джибрите се дестилират веднага, след като то пристигне във фабриката. Това позволява извличането на цялостния аромат на гроздето. Неотдавна, след дестилацията на сортовете грозде мускат хамбург и розов мускат, веднага след ферментацията им е започнало производството на един алкохол, наречен “distillato uva”, който в лиценза е с наименование uved landa. Това дестилиране бе одобрено от познавачите заради своето отлично качество и органолептичните си характеристики. Селекцията на грозде във фабриката Сибона, от което се получава най-доброто джибри от тази зона, достига нива на високо качество благодарение на прецизна дестилация, непрекъснато осъвременяване с последни данни и подобрение на оборудването с машини и съоръжения, както и на опита на двама енолози, които работят продължително време в сферата на дестилацията. Не по-малко важен е и дългият период на отлежаване в бъчви. Той прави гроздето не само меко и приятно, но също така и по-ароматно.

Фабриката за дестилиране Сибона пожъна голям успех по време на ISW 2015 (международните награди за алкохол и спиртни напитки в Италия). Медали получиха следните ракии „грапа”: амаро Сибона – златен медал, грапа резерва в бутилки – златен медал, грапа бароло дълго отлежала резерва в дървени кутии – златен медал, грапа ди барбера – сребърен медал и грапа москато дълго отлежала резерва в дървени кутии – сребърен медал. Този резултат още веднъж доказва високото ниво на продуктите от фабриката Сибона. Той я изтъква и утвърждава като безспорен лидер в дестилирането. Друг голям успех е от международния конкурс ISW 2016 г. Провеждан този път в Германия, той награди и на това свое издание някои продукти на фабриката за дестилиране Сибона, като амаро грапа резерва в бутилки за мадейра, както и грапа ризерва в бутилки за уиски и за ликьор. И двата спечелиха златен медал, докато със среброто бяха наградени бутилираните грапа резерва и грапа от шардоне.

Превод от английски: Мая ГЕЛЕВА

www.distilleriasibona.it