яйце

Проведените научни изследвания през последните години служат за доказване на благоприятното въздействие на яйцата върху човешкия организъм. Яйцето е хранителен продукт, състоящ се от три основни части: черупка, белтък и жълтък. Черупката съставлява между 9 и 12% от общото тегло на яйцето. 94% от състава й е от калиев карбонат и по-малко процентно съдържание на магнезиев карбонат, калциев фосфат и други органични материали, включително протеини. Заради това, в някои бедни региони на света яйчената черупка се преработва на бял прашец, служещ за направа на пюрета и детски каши.

Яйчената черупка е и основната защитна бариера на яйцето, възпрепятстваща проникването на микроорганизми в него. Отличава се с порьозна структура (съдържа между 7000 и 17000 пори). В яйчената черупка съществуват и две непосредствено свързани помежду си мембрани, които защитават белтъка от външни микроорганизми, наречени въздушни камери. С остаряването на яйцето, те стават по-големи. По този признак може да се съди за свежестта му.

Белтъкът е формиран основно от вода и протеини. Те са редици от аминокиселини, които конкретно при яйцето са крайно необходими за човешкия организъм. Съдържа още витамини и минерали, а и цяла серия ензими. Рh-ът на белтъка е от 7.6 до 8.5 за по-пресните яйца и с остаряването им достига до 9.7.

Едно от основните предназначения на белтъка е фиксирането на жълтъка в центъра на яйцето. Колкото по-прозрачен е белтъкът, толкова по-прясно е яйцето.

Жълтъкът се състои основно от липиди и протеини и е най-големият източник на витамини и минерали от цялото яйце. Оцветяването в зеленикаво на жълтъка при варене е резултат от взаимодействието на съдържащите се в него желязо и сяра, но то не оказва никакво влияние върху хранителните и вкусовите му качества.

Яйцето е подходящо при спазването на диети заради богатото му съдържание на въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали. То е незаменимо и заради ниското си калорично съдържание (1 яйце = 70 калории), освен това е най-богато на протеини в сравнение с другите храни и основно меню за някои спортисти. Белтъкът съдържа само 17 калории, богато е на протеин и многобройни витамини и минерали (желязо, фосфор, калций, натрий, магнезий, сяра и хлор). Жълтъкът е богат на мазнини и много витамини и минерали: А, Е, D, фолиева киселина, В1, В2, В6, В12. Всичките витамини А, Е и D, които се съдържат в яйцето са съсредоточени в жълтъка. Той е една от малкото храни, които съдържат естествен витамин D. Основен компонент е за функционирането на всички клетки. Калоричното му съдържание е 59 калории.

Американската кардиологична асоциация в резултат на проведени научни изследвания препоръчва консумирането на едно яйце дневно за здравословен начин на живот, което оборва старите научни твърдения за „не повече от 3 яйца седмично”.

Дълги години се твърдеше, че консумацията на яйца не е препоръчително, защото повишава нивото на холестерола. Наистина яйцето притежава голям процент от наситени и ненаситени мастни киселини, но това не оказва влияние върху формирането на холестерол по кръвоносните съдове при здрави хора.

Често хората бъркат съдържанието на холестерол със съдържанието на мазнини и смятат, че „тъй като жълтъкът е богат на мазнини, не трябва да се консумира”. Но не се взема предвид, че махайки жълтъка се премахват и голяма част от витамините и минералите, съдържащи се в него. За децата и възрастните хора яйцето без жълтък означава лишаване от по-голямата част от съществените микроелементи на яйцето.

Изследователите твърдят, че здравословната мазнина е много по-важна за определянето на нивото на холестерола, отколкото приема на всекидневния холестерол чрез храните, тъй като човешкият организъм абсорбира само част от погълнатия с храните холестерол. Заключенията са категорични: няма връзка между високото съдържание на холестерол в кръвта при възрастните хора и по-голямата консумация на яйца.

Страни като Япония, Испания и Франция (три от най-големите консуматори на яйца) имат най-ниски индекси на сърдечно-съдова смъртност сред населението си в сравнение с другите индустриални държави в световен мащаб.

Последното голямо научно изследване публикувано в медицинското списание JAMA (Журнал на американската медицинска асоциация) обяснява, че е било препоръчано повсеместно намаляване консумацията на яйца, за да се понижат нивата на холестерол в кръвта и да се подсигури намаляване на сърдечносъдовите заболявания сред изследвани 117 хил. души за период от 10 години и през този период не са намерени доказателства за взаимовръзка между приема на яйца и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Този научен извод се базира на много проучвания от цял свят, стигнали до извода, че яйцето не е и директният виновник за холестерола, въпреки че съществуват серия фактори като индивидуална реакция на отделния човешки организъм, начина на живот (дали е заседнал, прекалено ли пие и пуши), дали ходи на редовни профилактични прегледи и какъв е хранителния му режим.

сп. ХИ&Т