1

В една нация, където безопасността на храните е толкова неуловима, че дори някои кокоши яйца са фалшиви, китайските потребители имат добра причина да бъдат скептични към своите хранителни стоки. Това е принудило много производители на храни да търсят нови начини за подчертаване здравословността на техните продукти. Но малцина са отишли до такива крайности като създаване на птицеферма, пълна с роботи-бавачки, за да убедят потребителите, че птиците са здрави.

Около 3 милиона кокошки носачки се отглеждат в близост до Пекин от бангкокски конгломерат и получават ежедневни прегледи от машини под надслов "бавачки-роботи." Сензорни хуманоиди на колела, обикалят непрекъснато огромния комплекс без прозорци по 12 часа на ден, следейки температурите и движенията на птиците. Служителите отстраняват болните птици, за да се предпази останалата част от пилото и да не може болни птици и техните яйца от достигнат до потребителите.

Безопасността на храните – ключов проблем в Китай

CP Group, третият най-голям производител на птиче месо в Китай, с помощта на 18 робота се опитва да ограничи огнищата на птичи грип и заболяванията в хранителната верига, които нанасят сериозни щети на индустрията. Той ще увеличи приходите си до 138,2 млрд. долара в рамките на следващите пет години според прогнози. "Безопасността на храните е основен проблем в Китай", казва Сие И, старши вицепрезидент на CP Group. "Ние искаме да се контролира цялата верига от фермата до масата. Проблемите понякога включват човешка грешка, така че пълната автоматизация повишава нивото на безопасност."

Китай е най-големият производител на яйца и вторият по-големина - на пилета след САЩ в света, според пазарния изследовател IBISWorld. Националната птицевъдна индустрия, включваща пилета, патици, гъски, щрауси, и пъдпъдъци, е генерирала около 100 милиарда долара приходи през миналата година.

Бизнесът е силно фрагментиран, като на петте най-големи компании се падат само 9,7% от пазарния дял, според IBISWorld. CP Group се нарежда зад Guangdong Wen’s Foodstuff Group и New Hope Liuhe. Повечето от индустрията се състои от стотици хиляди семейни ферми, включително и много, които продават яйца и месо на крайпътните пазари.

Неспособността на правителството да следи всички тези доставчици позволява да се появят "течове в тръбопровода" за безопасност на храните, най-вече чрез лоша хигиена, липса на хладилници, или прекомерна употреба на антибиотици в храните за животни. Птичият грип е широко разпространен, с най-малко две огнища в птицеферми, съобщиха от Министерството на земеделието на Китай през декември 2016 г.

2

Фалшиви яйца с черупки от калциев карбонат

В обсега на Световната здравна организация (СЗО), който включва Китай, 125 милиона души се разболяват и 50 000 умират годишно от заболявания от хранителен произход. Китайската хранително-вкусова промишленост също е пълна със скандали - от меламинови имитации, които се продават като мляко, от които загинаха шест души през 2008 г., до фалшива бира и замърсени с радиация морски дарове, открити през 2016 г.

Фалшиви яйца се предлагат на китайските потребители поне от 2005 г. насам, а държавната информационна агенция Синхуа обясни, че те са били открити да се продават на пазарна улица в Гуанджоу. Черупките са направени от калциев карбонат, докато белтъка и жълтъка са смес от натриев алгинат, желатин и тартразин.

Президентът Си Дзинпин е призовал за изграждането на седем лаборатории за оценка на риска на храните и се развиват по-строги стандарти за подобряване на мониторинга в селата и градовете. Правителството миналата година издаде план да направи храната проследима до нейното отглеждане, клане или източник на преработка и за намаляване на неправилната употреба на ветеринарни медикаменти като антибиотици, които могат да предизвикат резистентност при хората.

CP Group генерира 50 милиарда юана (7,2 милиарда долара) в Китай от агробизнес, според данни от 2015 г. Нейната птицевъдна индустрия има пазарен дял през миналата година от 2.3%, според IBISWorld. Китайската компания произвежда около 400 милиона пилета годишно и планира да ги увеличи тройно в следващите 5-10 години.

1

Роботи мерят температурата на птици

Заплахите от епидемии и фалшифицирането накараха CP Group да се справят със собствените си проблеми от кокошката до яйцето. Бавачки-роботи патрулират складове в тяхната яйцеферма в Пингу, на около 50 мили североизточно от Пекин, където 2,4 милиона яйца се произвеждат ежедневно. Сивите машини са високи, колкото три нива пилешки кафези и обикалят дългите редици от клетки и транспортни ленти. Сензори в техните глави, гърди и колене записват температурата на птиците, преминават през проверки на сензорни станции (често срещани и в азиатските летищни комплекси), правещи по шест снимки в секунда, за да се идентифицира липсата на движение.

Работниците в контролна стая излизат само, за да вземат пилетата, които имат температура, варираща от нормална до 41 С или не се движат. Някои от тези птици се използват за хранене на крокодилите в съседната ферма, които се отглеждат заради кожата им от CP Group. Това е за степента на контакт на хората с птиците. Роботите обикалят шест часа, за да покрият един етаж от птицефермата, след това се презареждат в продължение на час и го правят отново.

"Присъствието на роботи при птиците не е типично нито за Китай, нито за САЩ", казва Хонгуей Син, директор на Центъра за производството на яйца в щатския Университет на Айова с поделение в Еймс. Но това може много добре да се превърне в модерен и ценен инструмент."

Въпреки, че CP Group не споменава нищо за роботите в рекламата на продуктите си пред потребителите, компанията е казала на своите партньори за тях. "Това наистина ни помогна да се откроим на пазара и да вдъхнем доверие на нашите клиенти, като супермаркети и магазинчета за храни на дребно", казва Сие.

Роботите могат да предотвратят ранни признаци на заболявания в пилчарниците. Откриването на болни птици е бързо и те се отделят от здравите птици, което може да спре разпространението на микроби и осуети потенциални огнища, казва Глен Браунинг, професор по ветеринарна микробиология в Университета на Мелбърн. Друга полза: Роботите минимизират човешкия контакт с пилетата, намалява се риска от потенциално вредни патогени за хората като Е. коли и Стафилококус ауреус, които обикновено се внасят в кафезите от работниците.

Това може да помогне на земеделските стопанства да намалят употребата на антибиотици, които са замесени в появата на трудни за лечение бактериални инфекции при животни и хора.

"Правителството полага усилия за подобряване безопасността на храните, но все още има нужда от още подобрения", казва Ю Джианпинг, старши вицепрезидент на CP Group, който ръководи фермата Пингу. "Роботът е част от нашия контрол на безопасността на храните."

Bloomberg

Превод: Емил АНГЕЛОВ