вина

В Полша традицията за обработване на лозя и за производство на вино от добиваното от тях грозде води началото си още от 12-ти век. Лозята са разположени главно в южната област на Полша, а именно Малополска Подкарпачие, в югозападна - Долни Шльонск, както и в западната - Виелкополска, в районите около гората Зиелона Гура.

Това се дължи на по-благоприятните климатични условия и на терена, върху който се намират. Но, също така, те са засаждани и в областите Мазовша и Куяви. В края на 19-ти и в началото на 20-ти век в този район имало много лозя. Някои от тях се разпростирали върху десетки хектари от земя. Лозята в югозападната част на Полша все още съществували и след Втората световна война. Обаче, политическите обстоятелства не облагодетелствали развитието на производство на вино. Само винарската изба в областта около Зиелона гура просъществувала и през шейсетте години на XX-ти век чак до 1974 г.

Размерите на съществуващите понастоящем лозя, които са регистрирани и се пазят в специални документи от президента на Агенцията за селскостопанския пазар в Полша, са между десет и двадесет ара между десет и двадесет хектара повърхност. Очевидно производството и продажбата на вино е много добра идея за бизнес в Полша. То би могло да донесе сериозна печалба. Но, не трябва да се забравя, че в началото на бизнес дейността ще бъде необходимо инвестиране на солидни финансови ресурси. В края на 80-те и през 90-те години на XX-ти век се наблюдава увеличение на заинтересоваността за производство на вино в Полша. Трябва да се има предвид, че обработването на лозята и производството на вино от тях, тъй като това е много напрегнат труд, изискващ и доста инвестиции, се ръководят от хора, които се отнасят към тази работа и като хоби, и като силна страст.

Традициите за производство на вино, които сега се съживяват в Полша, и обработването на лозя, които са били провеждани в много области от страната, са причината за факта, че полските вина са печеливши и добре познати от познавачите и от енолозите.

В повечето случаи другата класическа полска алкохолна напитка - водката се свързва с полската кухня, тъй като перфектно си подхожда с ордьоври при официални вечери. Всеки познава ръжената водка Виброва, тази Жобрувка с аромат на трева от пасищата, както и сухата ръжена водка Старка. Добре е да се напомни на туристите за полските традиции в производството на вино, малко позабравени, но спазвани със столетия. Има все повече и повече лозя, които растат в южна и западна Полша. А, алкохолните напитки, които се правят от тях, привличат вкуса на познавачите. Някои вина, получени от последната реколта от гроздобера в Полша, са еднакви с френските, с италианските или с испанските.

През последните 3-4 години за Полша са изнесени малко над 70 млн. л, близо 30 млн. л са отишли на румънския пазар и близо 20 млн. л - за Чехия. Зapaди cpaвнитeлнo ниcĸитe цeни нa бългapcĸитe винa пo cтoйнocт нa пpoдaжбитe (мaлĸo пoд 190 млн. пoлcĸи злoти) тe ocтaвaт нa тpeтo мяcтo cлeд фpeнcĸитe и aмepиĸaнcĸитe. Bинoпpoизвoдитeлитe вce oщe ce бopят зa пaзapни пoзиции в Пoлшa, ĸaтo пoляцитe изocтaвaт пo пoтpeблeниe нa винo. Cпopeд ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния КРМG cpeднo тe изпивaт eдвa 5.5 литpa винo гoдишнo.

От много години стокооборотът между двете държави непрекъснато нараства, през миналата година увеличението е с 25%, а през първото полугодие на тази – с още толкова, твърди г-жа Гражина Хоронжикевич, първи съветник в посолството на Полша у нас.

“Polish Food” Мая Гелева