beer

Всички ние знаем, че бирата е много древна напитка, произвеждана още в Месопотамия от шумерите преди 4000-та година преди Христос. Споменаване на бирата за първи път се появява от древноримския летописец на полската история – Галус Анонимус. Кехлибарената напитка е описана и от Ян Длугош – полски историк, летописец, свещеник, географ и дипломат. Когато е поставено началото на полската държава, той отбелязва, че вместо вино, се използва бира от жито, ечемик или лимец. През Средновековието бирата била направена главно от просо. А хмелът бил използван за получаване на негови по-добри хибриди.

Преди Първата световна война само в Гроджиск има пет пивоварни и бирата се изнася и в Германия, Китай и САЩ. През 1929-1993 г., гроджиската бира е защитена от закона, и производството и е ограничено само до района на Гроджиск Великополски. Пивоварната работи по време на Втората световна война, и бирата се доставя на германските войници от Африканския корпус на генерал Ромел.

След края на Втората световна война пивоварната е национализирана от полската държава. Производство постепенно намалява през годините, до 1980-те години, когато е взето решение за надграждане и модернизация на пивоварната. След демократичните промени в Полша, пивоварната Гроджиск Великополски става собственост на пивоварната компания „Lech Browary Wielkopolski S.A“ в Познан. През 1993 г. пивоварната в Гроджиск е затворена, и производството на прочутата гроджиска бира - преустановено.

В наши дни производството на гроджиска бира се опитват да възстановят няколко микропивоварни в Полша, Чехия и САЩ. Гроджиската бира е единственият оригинален полски стил бира, която може да се опише като смесица от Бамбергската раух бира и баварската вайс бира. Тя е златиста до светлокафява пшенична бира, с горна ферментация, с висока карбонизация, и видима утайка от мая на дъното на бутилката. Бирата се характеризира с лека хмелна горчивина и характерен аромат на опушен на дъбова дървесина пшеничен малц. Алкохолното съдържание е 3.2 - 4.3 об.%, но може да достигне и до 5,4 об. %.

Производството на тази бира минава през сложен и труден процес. За направата и се използва пшеничен малц, опушен на дим от дъбова или букова дървесина. Използват се люблински хмел от местни насаждения във Великополша (Централна и Западна Полша). Пивната мъст ферментира при температура от 15 до 20 C. След разлива в бутилките се добавя специален щам дрожди за вторична ферментация, и бирата отлежава един месец в складове. В резултат на този процес, бирата в бутилките е с висока карбонизация.

Индустрията за правене на бира по река Висла отново се развива след политическите трансформации през 90-те години на 20-ти век и известен застой. Днес Полша се нарежда на трето място в Европа по производство на това питие. През първата половина на 2016 г. в страната се произвеждат 21.1 милиона хектолитра от златната напитка с пяна, а през 2015 г. - 39.43 милиона хектолитра.

Освен това, Полша е добре запозната и с най-съвременните тенденции, свързани с динамичното развитие на малките местни пивоварни. Благодарение на производителите, консуматорите имат огромен диапазон за избор на бира – светла, тъмна, пастьоризирана и съдържащи „живи” култури. Връщането към старите рецепти, както и новите оригинални идеи, са два паралелни начина как да се развият областните пивоварни. Консуматорският интерес към относително редки местни бири е една от причините, поради които се възвръщат старите традиции. Също така, развитието се явява и като последица от натрупаните познания от страна на специалистите. Струва си да се спомене фактът, че по време на едно от най-големите бирени състезания в света – Световната бирена купа - през 2014 г. една от полските бири бе наградена с бронзов медал. Друга полска бира през 2016 г. бе класирана измежду 20-те най-добри в света, според един от най-големите портали, посветени на бирата и на правенето й.

Динамичното развитие на производството на местни полски бири, също така, е в резултат и на появата на нови бирени събития, промоциращи местни напитки. Освен най-старото събитие – Националният празник на хмела и на тези, които правят бира – известният „Хмйелаки Красноставске”, тоест фестивалът за прибиране на реколтата от хмел в град Краснестав, се появиха новите две събития „Кожлаки Бинковске” и „Вроцлавски фестивал на добрата бира”. Благодарение на такива събития, любителите на това пиво научават за най-новите продукти и ги дегустират.

Развитието на аграрния туризъм в Полша несъмнено ще допринесе и за бирения. Малки местни пивоварни предлагат изключително добри бири, които са произвеждани в малки количества и са на областно продуктово ниво. Те са свързани с дадената област, с нейните традиции, както и с кулинарното й наследство. Безспорно, в близко бъдеще в Полша ще трябва да се разработят така както за виното, и „бирени маршрути“. Още преди да се случи това, човек би могъл да пътешества из цяла Полша до всяка отделна нейна област и да опитва отлични бири, интересни по състав и вкус, но и с разнообразна трайност.

Една такава местна пивоварна е Амбър. Седем от бирите, които произвежда, носят полската търговската марка за качество „опитай отлична храна”. Тази търговска марка е награда за селскостопански и индустриален хранителен продукт, присъждана от Министъра на земеделието и на развитието на селските райони в Полша. Тя съдържа надеждна и достоверна информация, която помага на консуматорите да изберат най-добрите полски продукти.

Превод от английски от списание “Polish Food”: Мая ГЕЛЕВА