1

Най-новият готвач от Силиконовата долина има само едно име - Сали. Този готвач има само един специалитет: салата. И все пак, Сали ще ви направи най-идеално разпределената салата, която някога сте яли и то с помощта на науката. Сали е зелено-кафяв робот, чисто ново творение от Chowbotics Inc. (това е истинското име) и нов основен играч в потенциалния пазар за милиарди - за роботи в сферата на храните.

Сали заема пространство, колкото хладилник и използва 21 различни съставки (включително Ромен – вид маруля, жарени пилешки гърди, пармезан, калифирнийски орехи, чери домати и маслини) и знае повече от хиляда вида салати за около 60 секунди, докато клиентът наблюдава процеса. Машината тежи 160 кг, което я прави по-подходяща за промишлени обекти, отколкото за домашна кухня в момента. "Сали ще мине на диета", казва създателят му, Дийпак Секар, 35 годишният основател на Chowbotics Inc., поглеждайки в бъдещето, както и в това на Сали.

Ползите от Сали са разнообразни според Секар. "Сали е следващото поколение на салатен ресторант," твърди той, сравнявайки го с вериги като Chopt и Fresh & Co. От една страна, един робот може да направи салата по-бързо от човек. Също така, вие ще знаете точно колко калории ви е салатата няма да има проблем да консумирате една отрупана с гарнитури салата, която е само малко по-некалорична от бургер. И е по-хигиенично да има машина за приготвяне на салата, отколкото да има няколко души, работещи по нея.

2

Съставките в Сали се зареждат от човек. Секар обяснява, че процеса е малко сложен засега, но обещава подобрения в бъдеще.

Тази пролет Сали дебютира в Силиконовата долина, в ресторант Mama Mia, в ресторант в Санта Клара, Калифорния и в корпоративното кафене на H-E-B Grocery Co. в Тексас. Официалната промоция на робота бе на 13 април в мястото за съвместна работа в Сан Франциско, където хората можеха да поръчат салатите на Сали.

Актуалната цена на Сали е 30 000 долара; но има възможност да наемете една за около 500 долара на месец. Chowbotics ще започнат предоставянето на предварителни поръчки на Сали през третото тримесечие.

Секар се надява да види Сали инсталирана скоро в хотели, офиси, както и в конгресни центрове, летища и спортни зали. Сали ще бъде ключа за отдих във вериги за бързо хранене като McDonalds, експоненциално (променливо) разширявайки асортимента от свежи предложения. "Ако едно заведение инсталира Сали, ще разполагат с хиляда вида салати, като се използват пресни продукти, докато децата им ядат хамбургери и пържени картофки." Той отбеляза, че съставките са свежи и съхранявани сякаш в хладилни витрини, съхранява по-добре, отколкото в много салатни барове. Интересно е и да се наблюдава как се прави салата от машина, което създава допълнителен ефект.

Според плановете на Секар, в близко бъдеще Сали ще предлага и етнически храни - китайски, мексикански или индийски, вероятно дори и закуска, в зависимост от търсенето. Много по-напред в бъдещето, Секар предвижда домашни версии на Сали. "Не забравяйте, първите компютри от 60-те са били с размерите на стая. Създаването на евтин робот за домашна храна може да не отнеме чак десетилетия, за да се създаде, но няма да е и още на следващата година.

Секар е направил първият прототип на Сали през 2014 г. "Винаги съм вярвал, че готвенето е забавно. Но през седмицата, животът е толкова натоварен между работата и семейството. Когато погледнах към времето, прекарано в готвене, 85 процента са били изразходвани в повтарящи се задачи, като рязане. Исках да правя нещо друго с това време. Първият му робот е фокусиран върху подготовката за индийската храна - варени у дома продукти, както подправки и пържен карфиол. Собственикът на повече от дузина McDonald's ресторанти в района на Сан Хосе - Косме Фагундо, бе достатъчно впечатлен, за да подпомогне Секар.

Chowbotics имат 6,3 милиона долара финансиране от такива забележителни компании за рисков капитал като Techstars и Foundry, компанията зад Fitbit и 3D принтери. "Машината, която съм създал за индийска кухня прилича на модифициран 3D принтер", отбеляза Секар. "Но вместо пластмасови форми, прави храна." Сега Рич Пейдж е изпълнителен председател на Chowbotics; Пейдж е изобретил някои от първите компютри в Apple, работил е със Стив Джобс. "Понякога той ще поглежда през рамо и ще каже: "Стив направи същата грешка преди 20 години, така че аз мисля, че правя нещо правилно", смее се Секар.

3

Също така той е привлякъл оригиналният готвач на Google, Чарли Айерс (служител No. 56), за да бъде главен готвач в Chowbotics.

Айерс, който притежава Calafia Café в Пало Алто, Калифорния е специалист по салатите, който приготвя храни в масови количества. (По времето, когато той напуска Google, през 2006 г., Айерс приготвя по 4000 обеда и вечери на ден в 10 кафенета в целия кампус на Google.)

"Някои от нещата, които обичам в роботите е, че те не закъсняват, не говорят празни приказки, и са винаги точни", заяви Айерс "И спестяват труд."

Айерс не губи съня си заради неизбежната бъдеща загуба на работни места в Силиконовата долина "Аз не се чувствам, сякаш съм предал мои братя и сестри", каза той решително. "Това се случва във всяка индустрия в момента. Можете да се борите или да бъдете в екипа, който прави това да се случи. "Той добавя: "Хората ще намерят други неща за вършене. Като ремонтират правещите салата роботи например."

В Google за пръв път предложиха идеята за роботи, приготвящи храна. "Инженерите са известни с това, че никога не стартират нещо навреме. Слизаха да ме видят в кухнята, а аз бях винаги навреме. Те казваха: "Представете си какво бихте могли да направите с робот." Когато Секар му предложи, той се „качи на борда“.

5

Айерс и колегата му, също бивш готвач на Google - Кели Олазар, оттогава са създали няколко специални салати. Те включват:

- Салатата на Сали (маруля с чери домати, краставици, моркови, орехи, пармезан и черен пипер);

- Салата Мощност (къдраво зеле, сушени на слънце боровинки, орехи и мед, горчица и винегрет)

- Салатата от Силиконовата долина (жарени пилешки гърди с къдраво зеле, чушки, маслини, хрупкави кнедли, мед и горчица).

Малко съставки, които няма да намерите в изработените от Сали салати включват авокадо - една от знаковите съставки, символ на Калифорния. "То не взаимодейства добре с машината", обясни Айерс, вероятно защото е меко и е трудно да се разпредели чрез автоматизация. Нарязаните краставици също са изчезнали, макар че Сали може да ги нареже. Шопската салата е изключена от списъка. И въпреки че, Сали в момента е заредена с маруля, пармезан и крутони, няма дресинг за салата Цезар все още. Съставките на Сали ще се променят периодично, така че екипът съобщи, че Сали може скоро да бъде снабдена и със салати Цезар. Ще проследим до какви висоти би стигнала кулинарията на един ... робот!

Bloomberg

Превод от английски: Емил АНГЕЛОВ