1

1. Хранителни дрожди: Възходът на веганските и вегетарианските диети са повлияли за появата през последните години на нови съставки и продукти, специално за хора, които следват тези диети редовно, а не временно. С високо съдържание на витамин В и други минерали, тези хранителни дрожди понякога са обогатени също и с витамин В12.

Вкусът и текстурата напомнят на крем, което позволява да се смесват с останалите съставки при производството на вегетарианско сирене от ядки. Липсата на горчив вкус прави този вид мая ценна добавка, като същевременно осигурява и голяма хранителна стойност.

2. Ръчно произведени био храни. Този термин се е разпространил в много продуктови линии в търговската мрежа. Познанията за нашата храна са се увеличили и поради това потребителите все повече търсят продукти със 100% натурални съставки.

3. Спирулина – нещо средно между хранителна добавка и съставка е спирулината. Тя е микроскопично синьо-зелено водорасло, което се използва като хранителен източник заради високото си съдържание на протеини, витамини, минерали и каротеноиди. Спирулината съдържа и важни хранителни вещества като бета каротин, витамин В12, витамин Е, цинк, селен, мед и манган, много богата на желязо. Спирулината е лесно смилаема, защитава имунната система, намалява холестерола, спомага за регулиране на апетита. Може да се използва и като естествен оцветител.

4. Рибен снакс и сушено месо. Много популярен в Азия, особено в Япония. Познат е с термина “jerky”. Представлява постно месо, нарязано на ленти и след това изсушено и дехидратерано, за да се предотврати развалянето му. Обикновено това сушене включва добавяне на сол, за да се избегне появата на бактерии върху месото, преди да се отстрани излишната влажност. Думата "jerky" произлиза от кечуанската дума ch'arki, което означава "сушено, осолено месо". Всичко, което е необходимо, за да се получи "jerky" е нискотемпературен метод за сушене. Някои производители на “jerky” фино смилат месото, смесват го с подправки и пресоват месната паста в плоски форми преди сушене.

5. Мазнини. Откриването на информация за предимствата на някои видове мазнини е започнала да намалява съществуващите негативни стереотипи. Все по-ясното разграничаване между наситени и ненаситени мазнини кара потребителите не само да търсят нови алтернативи, но и да се информират каква е мазнината по етикетите на храните, които консумират.

6. Всичко е на един клик разстояние. "'Да'' на протеините. Вегетарианските и веганските диети процъфтяват повече отвсякога. Отчасти поради здравословни причини или просто като модна тенденция. Храните, богати на растителни протеини като хамбургери и вегетариански млека (соево, бадемово) стават все по-търсени.

7. Нарастващите проблеми със съня: забързаният начин на живот, който водим, ни кара да отдаваме все по-голямо значение на съня. Ежедневният стрес на работното място води все по-често до появата на безсъние. Наблюдава се засилено търсене, особено със съдържание на мелатонин в състава си.

8. ДНК: Необходимостта да се балансира приемът на храна за здравословното физическо състояние на човешкия организъм води до нарастване на потребителите, които търсят натуралното. Въпреки че това не е нещо ново и придружава консумацията на суперхрани, новите тенденции се ориентират към диети, базирани на предварителен генетичен анализ. Фирми като DNAFit и Nutrigenomix правят ДНК тестове за определяне на метаболитните параметри на тези диети.

9. „Клетъчни култури“. Още през 1931 г. Чърчил прогнозира появата на клетъчно селско стопанство. През 2013 г. експерти от Университета в Маастрихт създават първия лабораторен хамбургер. Общата стойност на проекта е 325 000 $. Прогнозата е, че ще се появят още повече продукти от този тип по-рано, отколкото можем да си представим.

Превод от испански: Галя АНГЕЛОВА