1

Каширането е процес на залепване на картон или хартия върху избраното предварително от клиента материал – двупластно велпапе, микро велпапе, трипластно велпапе или петпластно велпапе. Външната хартия или картон е с различен грамаж, според специфичните изисквания на клиента за постигане на максимална здравина. Този външен слой се печата обикновено на офсетни пълноцветни машини, като съществува и възможност за лакиране или ламиниране. Поради това, че визията на кашираната опаковка е по-красива, те се използват повече като потребителски опаковки. Каширането придава изключителен търговски вид, здравина и естетичност.

Кашираните опаковки например се използват за: луксозни кутии (за обувки, за шапки и други), подаръчни кутии, рекламни дисплеи и стелажи, опаковки от велпапе за хранителната промишленост, опаковки от велпапе за вино (bag in box) и много други.

По обясними причини са по-скъпи от останалите и са по-подходящи за по-скъпи изделия, които се нуждаят от по-добра презентация.

Разновидности са опаковките от микро велпапе, трипластно велпапе и петпластно велпапе или картон от различни грамажи.

Транспортните опаковки се изработват от микро велпапе, трипластно велпапе и петпластно велпапе. Предварително се уточнява продукта за опаковане и транспорт и в зависимост от неговия вид, спецификата му на съхранение и транспорт, се избира вида и здравината на велпапето (комбинацията от хартии в различните слоеве, а също и техния грамаж). В зависимост от това, дали продуктът, който ще бъде опакован и транспортиран, се нуждае от по-луксозна опаковка, се предлага на клиента да бъде изработена от велпапе с бял външен слой. Може и на ротощанца с флексопечатна секция (върху кафяво и бяло покритие на велпапето). Този тип печат е за по-масови и не толкова скъпи и луксозни стоки, тъй като е по-непретенциозен и евтин. За луксозния сегмент стоки се предлагат каширани опаковки, където външният слой е картон и се печата на пълноцветни печатни машини.

Щанцови изделия

За производството на този вид изделия се изработва инструмент, който се нарича матрица. Матрицата може да бъде изработена, след като клиентът предостави технически чертеж (с бигове, ножове и размери) в мащаб или образец на идентично изделие. Практически до пристъпване към изработка на матрица се предлага в повечето случаи образец, който се изработва ръчно.
Щанцовите изделия могат да бъдат проектирани така, че да не се нуждаят от лепене. Този вид щанцови опаковки от велпапе се използват в: селското стопанство ( каси за плодове и зеленчуци) и в хранително-вкусовата промишленост (кутии за торти, кутии за пици, кутии за рула, различни подложки и други).

Наричат се още „сглобяеми“ опаковки. Тези опаковки от велпапе спестяват много време, което е нужно за лепене (освен ако не е машинно), а по здравина изобщо не отстъпват на другите видове опаковки.

Кашираните опаковки обикновено допълват качествата на продукта, внасят разнообразие и индивидуалност. Те са от екологично чист материал, 100% рециклируеми, затова са „опаковки на бъдещето“.