1

По Схемата за държавна помощ за компенсиране на загуби на земеделски стопани за напълно пропаднали площи в резултат на природни бедствия или на неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2016 г. са изплатени над 1,8 млн. лева (1 882 709 лева) на 203 земеделски стопани, декларирали общо е 5 253,14 ха. площи.

1

До края на годината министърът на земеделието, храните и горите трябва да внесе в Народното събрание доклад, включващ анализ на нормативната регулация на обществените отношения в земеползването и стратегия за управление и развитие на поземлената собственост в България. Това реши парламентът след разисквания по питане от левицата към министър Румен Порожанов относно политиката за създаване на ред в поземлените отношения, предаде БТА.

1

Продължава дебата за употребата на хербициди, които съдържат веществото глифозат. Екоорганизации и британски вестник обвиниха Европейската агенция за сигурност на храните, че в оценката си е преписала дословно цели страници от документацията на производителя на веществото.

1

Благодарение на съвместната работа на изложението със SIMEI площта на drinktec през тази година нарасна над 150.000 кв.м. Като част от drinktec, за първи път от 11 до 15 септември 2017 г. се проведе и SIMEI, вместо в Мюнхен - водещото международно специализирано изложение за технологии за винопроизводството. Така световният панаир drinktec, насочен към всички производители на напитки, присъедини към себе си и международната винена индустрия. На изложението дойдоха над 76 хиляди посетители от 170 страни, което прави 67%-тен ръст на посетителите извън Германия и удари абсолютен рекорд по посещаемост в дългогодишната история на изложението. Dr. Reinhard Pfeiffer, Deputy CEO of Messe München каза, че това е най-добрата платформа за иновации в Европа в момента в питейния бранш.

1

Европейските институции да приемат законодателство срещу двойния стандарт при храните – това се предлага в декларация, обсъдена днес на дискусия по проблема по инициатива на омбудсмана Мая Манолова.

"Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е не само дискриминация, а и обида за българските граждани. Това е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани и подкопава самата идея на ЕС", каза Мая Манолова.

1

Въпросът с двойното качество на хранителните продукти може да бъде решен само с единна европейска регулация.Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на обществената дискусия „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

1

Близо 15% от възрастното население страда от дефицит на витамин В12. Организмът ни се нуждае от 2,4 мкг дневно, за да задоволи нуждите си. Понякога веществото не може да се усвои добре и е нужно да приемаме различни храни и добавки, чрез които да си го набавим.

1

Компанията за хранителни продукти Nestle придобива мажоритарен дял в Blue Bottle Coffee, в опит да разшири присъствието си в САЩ, на фона на увеличаващото се търсене на добри смеси кафе, пише Bloomberg. Nestle ще плати около 425 млн. долара за 68% дял в базираната в Оукланд, Калифорния, компания, твърди източник, запознат с въпроса, който е пожелал да остане анонимен.

1

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 1,57 процента, до 1,358 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. През последните два месеца нивото на ИТЦ остава сравнително стабилно.

1

Република България и Република Турция подписаха протокол за сътрудничество в областта на земеделието. Това стана по време на 13-тото заседание на Комитета по земеделие между двете страни в Одрин, Турция. Документът беше подписан от зам.-министър Цветан Димитров, който водеше българската делегация и Али Реджеп Назли, генерален директор на Дирекция международни отношения и Европейски съюз на Република Турция. Двете страни изразиха желание за подобряване на отношенията и сътрудничеството в областта на селското стопанство и храните, като обсъдиха въпроси свързани с растениевъдството, рибарството и аквакултурите, аграрната наука, развитие на селските райони, търговията със селскостопанска продукция, както и животновъдството и здравеопазването на животните.